Eerst Citi nu BofA met de crypto-onzin.

Eh, herinner je je vorige week toen een enorme Amerikaanse investeringsbank een Very Silly-rapport over bitcoin publiceerde?

 

Het spijt ons u te moeten meedelen dat er weer een aanstootgevend artikel in onze inbox is beland. Het gaat dit keer niet om bitcoin of crypto, maar om een ​​digitale euro. Dus je had misschien gedacht dat de eerste er niet eens in zou komen, aangezien een digitale door de centrale bank uitgegeven valuta niets te maken heeft met de cryptomarkt of de blockchain? actuele bitcoin nieuws kun je online lezen.

 

 

Helaas, je zou het mis hebben. Hier is Bank of America in de nieuwste in zijn serie ‘digitaal geld’:

 

De markten maken de muziek: prijsprestaties in bigtech, fintech, betalingen en cryptovaluta leveren US $ 8,5 biljoen aan brandstof voor uitdagingen voor het monopolie van de ECB. Hoge waarden en veelvouden zullen kapitaal aantrekken, wat de urgentie benadrukt van een ECB “krypotonite [sic] voor crypto”. We zien zijn digitale euro, d €, project steeds zekerder.

 

Ons eerste probleem is: waar komt dat cijfer van $ 8,5 biljoen aan brandstof vandaan? Zoals we al eerder hebben opgemerkt, alleen omdat mensen in cryptoland graag zeggen dat de markt meer dan $ 1 biljoen waard is, is dat nog niet waar. We hebben het vaak gezegd, maar we zullen het herhalen: “marktkapitalisatie” is geen maatstaf die logisch is in de context van crypto. Dus als de $ 8,5tn de $ 1tn omvat die bitcoin naar verluidt waard is, of de $ 1,7tn die de hele cryptomarkt waard is, zouden we het idee in twijfel trekken dat dit de hoeveelheid ‘brandstof is voor uitdagingen voor het monopolie van de ECB’. Holo coin voorspelling is positief.

 

Maar onze grotere vraag is: waarom zou crypto eigenlijk een uitdaging vormen voor het monopolie van de ECB? Bijna niemand gebruikt crypto voor geld, en terecht, omdat het niet naar behoren voldoet aan de belangrijkste criteria van geld (zijnde een ruilmiddel, een rekeneenheid en een opslag van waarde). Het wordt bijna volledig gebruikt als speculatiemiddel – alleen omdat het ‘cryptocurrency’ wordt genoemd, wil nog niet zeggen dat het in feite valuta is. Crypto-tokens lijken veel meer op commodities, behalve dat ze, in tegenstelling tot commodities, niet bestaan ​​buiten de wereld van internet.

 

En tenzij u een crypto-evangelist bent, is vrijwel de enige reden waarom u ervoor zou kiezen om cryptocurrency als betaalmiddel te gebruiken, wanneer u anoniem wilt blijven (of op zijn minst pseudoniem) – bijvoorbeeld wanneer u illegale dingen koopt (bijv. Drugs). of gênante dingen (bijv. porno) of wanneer u illegaal geld van anderen afperst (bijv. door ransomware-aanvallen). Een door de centrale bank uitgegeven digitale valuta zou precies het tegenovergestelde zijn van anoniem; Een van de redenen voor een centrale bank om een ​​valuta uit te geven die alleen digitaal is, zou zijn om de mogelijkheid te elimineren dat contant geld wordt gebruikt om criminaliteit te vergemakkelijken.

 

We kunnen de verleiding zien om crypto aan kryptoniet te koppelen (zelfs als ze het woord verkeerd hebben gespeld) en we kunnen ons de hoop voorstellen die de auteurs van dit rapport – waarvan de rest er best interessant uitziet, zouden we moeten zeggen – hadden voor de koppen op de achterkant van een dergelijke koppeling, maar we hebben echt het gevoel dat de twee dingen gescheiden moeten worden gehouden.

 

Of een digitale euro kryptoniet zou zijn voor commerciële banken en voor hun rol bij het creëren van geld, is een geheel andere vraag, en een veel meer geldige en interessante vraag, stellen we voor.